Dış Cephe Isı Yalıtımı Rutubetsiz, sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamı sunmasının yanısıra evlerinizi küf ve nemden koruyarak bakım ve onarım masraflarınızı asgari orana indirmektedir. Dış cephe ısı yalıtım uygulamaları, ısıtma ve soğutma giderlerinin %40-60 arasında azalmasına neden olduğu enerji tasarrufu ile 3 sene gibi kısa bir sürede yalıtım harcamalarınızı geri kazanmanızı sağlamaktadır.
Dış Cephe Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir ?
- Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb.. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
- Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önler.
- Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 oC kadar çıkabilmektedir. Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur.
- Yoğuşma riski en aza indirilir. Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar.
- Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlar.
- Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.
- Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar.
- Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.
Dış Cephe Isı Yalıtımı Zorunlumudur ?
Dış cephe ısı yalıtımı (mantolama) zorunluluğu 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kanuna göre 50 metrekare ve üzeri olan inşaat çapına sahip binalarda Enerji Kimliği Belgesi’nin çıkartılması kanunen zorunlu olarak tutulmuştur. Bu kanun ısı yalıtımı ve tasarrufunun sağlanabilmesi için çıkartılmıştır.
Dış Cephe Isı Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir ?
Isıl kazanç ve kayıpların engellemesinde kullanılan, ısıl geçişlere direnç gösteren özel nitelikli malzemelere ısı yalıtım malzemeleri denir. Kullanım sırasına göre;
– Duvar, çatı, temellerde; Taşyünü, Camyünü, Karbonlu EPS, Beyaz EPS, XPS, ve Poliüretan levhalar.
– Pencere ve kapılar; Low-e kaplamalı veya Solar Low-e kaplamalı cam içeren yalıtım camları ve doğramalarıdır.
– Hava kanalları, borular gibi tesisat elemanlarında; Camyünü, Taşyünü, Polietilen Köpüğü, Elastomerik Kauçuk Köpüğü gibi ısı yalıtım malzemeleri kullanılır.